Ha vannak tréningjeink, akkor mi szervezetet fejlesztünk?

A legtöbb szervezet általában (nagyon helyesen) gondoskodik valamilyen szinten arról, hogy fejlessze magát, legalábbis eljutott arra a megállapításra, hogy ténylegesen megéri költeni a munkaerő állomány támogatására, a képességek és folyamatok fejlesztésére, vagy a csapatkohézió erősítésére. De vajon mit is takar valójában a szervezetfejlesztés? Annak nevezhetjük -e, hogyha különböző csapatépítő programokat vagy tréningeket biztosítunk a munkatársak számára? És vajon ezek a programok elérik -e a kívánt hatást? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

A szervezetfejlesztés hatékonysága

Azt gondolhatnánk, hogy bármely program, ami a készségek fejlesztését és az együttműködés erősítését célozza meg, csakis jót jelenthet. Ezzel bizonyos mértékig egyetértünk, hiszen bármi jobb, mint a semmi. Vagy mégsem? Amikor szervezetfejlesztésről beszélünk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy egy teljes szervezetet célzó szervezetfejlesztési program különbözik az egyedülálló tréning programoktól. Az értelmezésünk szerint, a komplex szervezetfejlesztési programok stratégiai jelentőséggel bírnak, és a szervezet egységes fejlődését segítik elő a vágyott irányban.

A szervezetfejlesztés akkor lehet hatékony, hogyha az adott szervezet tisztán látja a jelenlegi helyzetét, megérti és feltérképezi a jövőbeli céljait és vízióját, ami keretet és irányt ad a szervezetfejlesztésnek. Gyakran találkozunk azzal a piacon, hogy cégek komoly erőforrásokat szabadítanak fel hangzatos tréningek és workshopok megrendelésére, azonban a várt hatást gyakran a sokadik ilyen alkalom sem hozza el, és valódi változás nem születik a szervezetben.

Általában azt tapasztaljuk, hogy ezek a programok csupán egy-egy akut tünetre, igényre adnak választ, azonban nem helyezkednek stratégiába, és nem lesznek mások, mint egy tűnő pillanat a szervezet életében. Félreértés ne essék, ezek a programok gyakran nagyon jók és élvezetesek, a résztvevők szívesen gondolnak vissza rájuk, de sokszor az elsajátított tudás nem épül be a mindennapokba. Így gyakran azzal találjuk szembe magunkat, hogy a tréningek után sem indul el a szervezet a vágyott irányba.

Mikor érdemes szervezetfejlesztésen gondolkodnunk?

Érdemes átgondolnunk, mire is van szükségünk a szervezetünk életében. Olyan programra van szükségünk, ami egyfajta javadalmazásként jelenik meg, célja pedig, hogy újdonságokkal, új készségekkel rázza fel a mindennapokat, és egyfajta csapatépítési lehetőségként jelenjen meg? Vagy a szervezet egészét érintő témák, célok mentén van szükségünk hathatós változásra? Ha ezeket a kérdéseket tisztázzuk, felismerhetjük, hogy valóban el tudunk-e köteleződni egy komolyabb szervezetfejlesztési program mellett.

Milyen elemekből áll egy hatékony szervezetfejlesztési program?

Mint oly sok mindennél, a szervezetfejlesztésnél sincs kizárólag egy jó recept. Bármilyen trendek is jelennek meg a piacon, bármilyen színes-szagos programmal találkozunk, biztosan kell látnunk azt, hogy az valóban illeszkedik a szervezeti céljainkhoz. Emiatt inkább a tartalom és téma helyett koncentráljunk arra, hogy az adott program a következő elemeket tartalmazza:

  • „As it is”: felméri a szervezet jelenlegi állapotát és jellemzőit, emiatt gyakran szervezeti diagnosztikával indul.
  • Vízió és célok: felméri a szervezet vágyott céljait, vízióját, KPI-okat és KBI-okat alakít ki.
  • Programkialakítás: a vízióhoz és a célokhoz dolgoz ki komplex megoldásokat, melynek gyakran egyéni, csoportos és szervezeti szintű elemei is vannak.
  • Monitorozás és beavatkozás: folyamatosan lehetőséget biztosít az eredmények monitorozására és a beavatkozásokra.
  • Mérés és értékelés: a folyamat lezárulásával visszaméri az eredményeket
  • Visszakövetés: bizonyos idő eltelte után is felméri a program hosszú távú hatását.

A szervezetfejlesztés komplex folyamat, szerteágazó elemekkel, így a támogató szakemberek oldaláról széles spektrumú tudást, nagy módszertani felkészültséget, agilis hozzáállást és kitűnő ügyfélmenedzsmentet követel meg. Érdemes emiatt körültekintően választani, és belátni azt, hogyha szervezetfejlesztési programba vágunk bele, az bizony időt és erőforrást igényel.

Meddig tart a szervezetfejlesztés?

Talán a legegyszerűbb azt mondanunk, hogy a szervezetfejlesztésnek soha sincs vége. Általában a diagnosztikai fázis után konkrét célokra és beavatkozásokra koncentrálunk, így kapunk egy folyamatot, aminek meg tudjuk határozni az elejét és végét. Mégis bármely sikeres is a programunk, a folyamatosan változó külső környezet újabb és újabb irányokat határozhat meg. Így azt javasoljuk, hogy a szervezetfejlesztésre egy folyamatos szükségletként tekintsünk.