Mennyire forgatja fel a ChatGPT a szervezetfejlesztést?

Megírja a cikkeket, a tematikát, összegyűjti az anyagokat, forrásokat elemez, programot tervez… A mesterséges intelligencia rohamos léptekkel tör előre. Sokat és sokan írnak, beszélnek róla, valaki örül, mások megrémülnek, amikor az AI alapú szoftverek és a nyelvfeldolgozó rendszerek alkalmazásáról hallanak. Vajon hogyan fogja érinteni a szervezetfejlesztési folyamatainkat? Mit kezdhetünk az AI jelenlétével? Pálfi-Poczik Emese, az Arthur Hunt LTT üzletág vezető tanácsadójának írása.

Az egyik ismerősünk számolt be arról, hogy kisvállalkozása fejlesztéséhez a ChatGPT 4.0-t hívta segítségül. Nagyon elégedett volt a „szolgáltatással”, hiszen a ChatGPT egy komplex onboarding folyamatot tervezett számára, kidolgozta az új munkavállalók belépéséhez szükséges formanyomtatvány alapjait, alap munkaszerződést írt, szerepjátékokat dolgozott ki a fejlesztési folyamatokhoz. Természetesen az elkészült anyagokat személyre kellett szabni, picit alakítani kellett rajta, és a szervezet jellemzőire illeszteni, de a ChatGPT a beszámoló szerint jól szerepelt és segítséget nyújtott.

Megkönnyebbülés és ijedtség

Miközben hallgattuk, egyszerre éreztünk megkönnyebbülést és ijedtséget is. Egyrészről mennyire izgalmas, hogy folyamatokat rövidíthetünk le, optimizálhatjuk a saját munkánkat, alapkoncepciókat és ötleteket kaphatunk. Másrészről ijesztő is látni, hogy mennyire gyorsan és egyszerűen alkalmazhatjuk olyan feladatokra, ami eddig még teljes egészében a saját kreativitásunkra és szakmai tudásunkra épült. Bár megtehetjük, hogy nem veszünk tudomást az AI alapú szoftverek létezéséről, de az is biztos, hogy a technológia fejlődésének nem szabhatunk gátat. A lehető legtöbb, amit megtehetünk, hogy alkalmazkodunk a jelenlegi helyzethez, és megpróbáljuk munkánkba integrálni a szoftverek adta lehetőséget.

Miben tud nekünk segíteni a ChatGPT?

Megkérdeztük a ChatGPT 4.0-át arról, hogy milyen szervezetfejlesztési folyamatokban fog a jövőben támogatást adni számunkra, és a következő válaszokat kaptuk:

„**Emberi és AI Együttműködés**

Ahogy a mesterséges intelligencia tovább fejlődik, a jövőben a szervezetekben egyre inkább előtérbe kerülhet az ember és AI közötti együttműködés. A ChatGPT nem csak a rutinfeladatokat veheti át, de a jövőben támogathatja az alkalmazottakat a komplexebb feladatokban is, például a stratégiai döntéshozatalban, elemzésekben, vagy a kreatív folyamatokban.

Az AI-alapú szoftverek képesek olyan feladatok elvégzésére, mint az adatelemzés, a munkafolyamat-automatizálás, a döntési modellek kialakítása és a prediktív analitika. Ezen képességek segíthetnek a szervezetfejlesztési tanácsadóknak abban, hogy jobb döntéseket hozzanak, növeljék a szervezetek hatékonyságát és segítsék a folyamatos fejlesztést.

**Az AI-alapú szoftverek és a szervezetfejlesztési tanácsadók együttműködése**

Az AI-alapú szoftverek képesek segíteni a szervezetfejlesztési tanácsadóknak, de valószínűtlen, hogy teljes mértékben helyettesíteni tudnák őket. Bár az AI képes adatelemzésre és minták azonosítására, a szervezetfejlesztési tanácsadók személyes tapasztalatai és emberi érzékenységei nélkülözhetetlenek a szervezeti változások kezelésében.

Az AI továbbá nem képes az emberi érzelmek és motivációk mély megértésére, ami kulcsfontosságú a szervezetfejlesztés során. A szervezetfejlesztési tanácsadók képesek megérteni az emberek közötti interakciókat, és segíteni a szervezeten belüli kulturális változásokat.”

Csak ember tudja életre kelteni a koncepciót

Bár rendkívül sok munkafolyamatot képes lesz egyszerűsíteni, továbbra is meg kell találnunk, hogy mi a hozzáadott értékünk szakemberként. Hisszük, hogy még jó ideig HR szakemberként és tanácsadóként a szervezet egészének megismerése, interperszonális helyzetek kiértékelése, a szervezeti kultúra sajátosságainak felmérése és az elsőre láthatatlannak tűnő dinamikák felismerése továbbra is a mi feladatunk lesz. A kiválasztási folyamatokban az emberi tényező, a kapcsolódás mélysége, a visszajelzések és a jelöltélmény biztosítása is rajtunk múlik majd. Az is biztos, hogy bármennyire összetett fejlesztési koncepciót vagy tréning tematikát is ír számunkra a ChatGPT, annak életre keltése már az egyéni kompetenciákon, hozzáálláson, rugalmasságon múlik, ahogyan ezt a Chat GPT is megerősítette.

Vezetőként is fontos látnunk, hogy a AI alapú szoftverek egyelőre kapaszkodót nyújtanak számunkra, segítségükkel időt és energiát spórolhatunk. Semmiképp nem úszhatjuk meg azt, hogy a generált eredményeket csapatokra, szervezeti kultúrára és egyéni igényekre szabjuk.

Továbbra is nagy szükség lesz a fejlesztési szakemberek, HR szakemberek és támogatók munkájára, csak talán nagyobb hangsúlyt kap a szakember egyéni stílusa, hozzáállása, kritikai gondolkodása, személyes kisugárzása és azon képessége, hogy szükség esetén akár a folyamat közben is képes legyen a visszajelzések hatására irányt váltani. Tehát innentől bárki írhat majd képzés fejlesztési programokat, tréning tematikát, onboarding koncepciót, de nem lesz mindegy, hogy ki tudja valóban hatékonyan életre hívni ezeket a tartalmakat.

A nyitóképen Pálfi-Poczik Emese

Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő

Az eredeti cikk ITT elérhető.